logo graszaad
Een programma van Beeldland in opdracht van RTV Utrecht
Oorspronkelijk uitgezonden vanaf 20 september 2014, herhalingen vanaf zaterdag 27 juni 2015, elk uur...

Programma promo


Klik hier om de promo te bekijken!

Aflevering 1: Duurzaam voedsel en streekproducten

Uitzending zaterdag 27 juni

Deze eerste aflevering van ‘Van Graszaad tot Zonnecel’ gaat over duurzaam voedsel dat in de eigen regio wordt geproduceerd. Waar vind je dat en hoe kom je er aan? Presentatrice Margreet van Gils staat met haar laarzen aan op Landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen waar groenten en fruit wordt verbouwd, onder meer bijna ‘vergeten’ groenten zoals snijbiet en pastinaak. Tuinder Theo Engbers levert ondermeer aan Het Voedselkollektief uit Amersfoort, een groep van ruim 200 leden die gezamenlijk voedsel inkoopt bij regionale tuinders en boeren. Margreet gaat ook naar Amersfoort om meer over dit initiatief te weten te komen.

Verder in deze aflevering een reportage over Ward Rennen en Wikke Kuller, twee ‘stadsboeren’ die stedelijke consumenten weer in aanraking willen brengen met lokale vleesproductie. Dat doen ze door vee te plaatsen in de buurt waar hun doelgroepen wonen, werken en recreëren: in en rondom de stad Utrecht.

In het zuiden van de provincie bezoekt Margreet tenslotte een heel ander project: streektransferium De Linielanding langs snelweg A27 bij Nieuwegein. Daar zijn groenten, fruit en verwerkte producten te koop van lokale boeren en fruittelers. Margreet laat zich het idee er achter uitleggen: als iemand streekproducten wil kopen hoeft hij niet naar iedere boerenlandwinkel apart te gaan; bij de Linielanding, een plek waar de klant toch al voorbijkomt, is het aanbod bij elkaar gebracht.

Meer informatie over de onderwerpen in deze uitzending vindt u via deze links:
Kraaybeekerhof
Voedselkollektief Amersfoort
Ward en Wikke
De Linie Landing

Duurzaam voedsel op de kaart


Kijk ook eens op de provinciale overzichtskaart voor stadslandbouw en duurzame telers van Stichting Stadslandbouw Utrecht. Of op de stadslandbouwkaart in verschillende gemeentes, bijvoorbeeld van Amersfoort en Stad Utrecht.

Aflevering 2: Verantwoord energiegebruik

Uitzending zaterdag 11 juli

In deze aflevering portretten van initiatiefrijke mensen die zich inzetten voor verantwoord energieverbruik. Presentatrice Margreet van Gils bezoekt eerst Frans van de Berg in de Utrechtse wijk Voordorp. Hij startte in 2010 samen met anderen het Energieteam Voordorp, om gezamenlijk hun wijk duurzamer te maken. Inmiddels zijn er meerdere projecten gerealiseerd, onder andere “zonnepanelen op je schuurtje”. Enthousiast vertelt hij hoe je simpel kunt besparen op je verwarmingsketel. Zou hij ook zijn buren enthousiast hebben gemaakt?

Kijk voor meer informatie in het blokje "Energiebesparing door bewonersinitiatieven" hieronder.

Voor een ander initiatief op het gebied van duurzaam energiegebruik gaat Margreet naar de Utrechtse binnenstad, naar een historisch pand van de Hogeschool voor de Kunsten. Helma van de Veerdonk is daar hoofdbeheerder en zij zorgt dat van alles wordt aangepakt: van zonnepanelen op het dak en het zichtbaar maken van energiebesparing, tot zonwerende folie voor de historische ramen en isolatie van het dak. Ondanks de status als monument blijkt er toch een hoop mogelijk.

Meer over duurzaamheid binnen de HKU: www.trainjecollega.org/organisaties/hku, www.sure-utrecht.nl

Tenslotte in deze aflevering: een reportage over basisschool SBO De Brug in Vianen. Daar zijn begin van de zomer zonnepanelen op het dak geplaatst. Dit werd mogelijk met steun van de "CO2Bank", een project van Natuur en Milieufederatie Utrecht. Bedrijven zoals bijvoorbeeld wegenbouwers kunnen hun uitstoot van het broeikasgas CO2 compenseren door te investeren in schone energie en energiebesparing binnen de provincie. Wat vinden de kinderen zelf eigenlijk van die panelen op het dak, en wat weten ze van zonne-energie af?

Zie ook: www.brugvianen.nl, www.co2bank-utrecht.nl, www.nmu.nl

Energiebesparing door bewonersinitiatieven


In de provincie Utrecht zijn er meerdere bewonersgroepen of –collectieven actief met energiesparing en zelf energie opwekken. Op internet heeft u zo een bewonerscollectief bij u in de buurt gevonden, of kijk eens op de website van uw eigen gemeente. Enkele voorbeelden:

Stad Utrecht: www.voordorpopeigenkracht.nl, www.energie-u.nl, www.utrecht.nl/energiepuntwonen
Amersfoort: www.duurzaamsoesterkwartier.nl, www.energiebesparingindewijk.nl
Wijk bij Duurstede: www.eigenwijkseenergiecooperatie.nl
Zeist: www.wattsnext.nl
Abcoude: www.facebook.com/zonnigerabcoude
Rhenen/Veenendaal/Renswoude: www.valleienergie.nl

Duurzame provincie Utrecht


Voor informatie over een duurzame Provincie Utrecht: www.utrecht2040.nl

Aflevering 3: Groen & Doen

Uitzending zaterdag 18 juli

In deze derde aflevering gaat het over wat je zelf als burger op het gebied van een groene(re) omgeving kunt doen. Margreet van Gils bezoekt de Cremerstraat in Utrecht. Buurtbewoners hebben daar het initiatief genomen om van het braakliggende stuk grond langs het spoor iets leuks en nuttigs te maken: een stukje stadsgrond in zelfbeheer dus. De Voedselbank in Lombok gebruikt een deel van de moestuin waar ze samen met afnemers groenten verbouwen. Margreet vraagt zich af hoever de ontwikkeling van de Cremertuin is gevorderd en ziet hoe buurtbewoners daadwerkelijk actief meehelpen.

Meer informatie over De Cremertuin vindt u op: cremertuin.nl of www.devergroeningvanutrecht.nl. Check ook de website van uw eigen gemeente: Stadslandbouwkaart Utrecht, Gemeente Utrecht, Amersfoort of algemene informatie over stadslandbouw.

In samenwerking met Natuur en Milieufederatie Utrecht is RTV Utrecht dit voorjaar de wedstrijd ‘De Groene Utrechter’ gestart. In deze aflevering worden de drie finalisten bekend gemaakt. Die zijn gekozen uit 25 ingezonden initiatieven over duurzame en groene projecten van Utrechtse burgers. Een jury zal hieruit een winnaar kiezen die in de laatste aflevering op 25 oktober bekend wordt gemaakt.

Meer informatie over De Groene Utrechter vindt u op: www.degroeneutrechter.nl.

In de Provincie Utrecht zijn al meer dan tien Fair Trade-gemeentes, die duurzame en verantwoorde handel hoog in het vaandel hebben staan. Maar wat merk je daar als inwoner van? Soms is dat heel concreet, zoals voor de kinderen en leerkrachten van de Julianaschool in Bilthoven. In samenwerking met de lokale Fair Trade Werkgroep heeft de school als eerste een Fair Trade-predicaat ontvangen. Margreet woont een gastles bij die Truus te Pas van deze werkgroep geeft.

De website van de school is: www.julianaschool.info. Voor informatie over de Bilt als Fair Trade gemeente: Fair Trade De Bilt. Meer informatie over andere Fair Trade gemeentes: www.fairtradegemeenten.nl en Fair Trade in de Provincie Utrecht.

Tot slot in deze aflevering een reportage over de “Roof Garden”. Deze tuin bevindt zich letterlijk op het dak van een gebouw op de Uithof. Het doel: mensen bijeenbrengen en inspireren op het gebied van duurzaamheid en innovatie, maar het is ook "nieuwe natuur" op een onverwachte plek. Diverse instellingen binnen het Utrecht Science Park zijn hierbij betrokken.

De website van de daktuin is www.dedaktuinutrecht.nl.
Meer informatie over duurzame innovatie in de regio Utrecht: www.sure-utrecht.nl.

Aflevering 4: Afval & Recycling

Uitzending zaterdag 25 juli

Margreet van Gils is bij festival deBeschaving in de Botanische Tuinen in Utrecht en zoekt uit hoe het bij dit festival met de duurzaamheid is gesteld. Hoe gaan ze hier bijvoorbeeld om met al het afval? En streeft het festival ook naar het Green Key-keurmerk voor duurzaamheid, net zoals Het Bevrijdingsfestival in Transwijk, het allereerste bevrijdingsfestival dat dit keurmerk mag voeren? Green Key is een bekend internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche. Houders van het keurmerk doen er alles aan om de druk op natuur en milieu te minimaliseren. Kijk op www.greenkey.nl voor informatie over dit keurmerk en vind meer Green Key gecertificeerde bedrijven.

Informatie over beide festivals is te vinden op: www.debeschaving.nl en www.bevrijdingsfestival.nl.
Meer info over afval- en energiebeleid van de gemeente Utrecht bij evenementen: www.utrecht.nl/utrechtse-energie/.
Een ander interessant project dat als festival in Utrecht is ontstaan is We Beat The Mountain. Doelstelling is om de wereldwijde afvalbergen aan te pakken.

Vervolgens een reportage in het kader van de "Dag van de Duurzaamheid" die jaarlijks op 10 oktober plaatsvindt. De HKU organiseerde dit jaar een tentoonstelling met betrekking tot het thema duurzaamheid. Die openbaar toegankelijke tentoonstelling laat zien dat deelnemende studenten allemaal op hun eigen manier met vragen rondom duurzaamheid bezig zijn; denk aan voedselvraagstukken, recycling, productiemethoden, smaak, geluid en persoonlijke emotie.

Voor meer informatie over dit onderwerp: www.academiegalerie.nl.

De Wijkwormery is een Amersfoorts proefproject voor het zelf composteren van je GFT-afval. Edgar van Groningen en Gerben Bruins leveren hiervoor speciale wormenbakken. Margreet laat zich uitleggen hoe dit krioelende leger tijgerwormen zijn werk doet. Ook ontmoet ze Wiebe, een 9-jarige Amersfoortse jongen die niet alleen een app voor zwerfafval heeft bedacht, maar ook andere ideeën heeft over een duurzame samenleving. Wat beweegt zo’n jong iemand om zich hiermee bezig te houden?

Voor meer informatie van de gemeente Amersfoort over beleid rondom duurzaam voedsel en afval: Voedselinitiatieven 033 en 033 Scheidt Afval. Meer advies en uitleg over composteren: www.boer-aan-huis.nl of www.transitielab.nl.

Aflevering 5: Energiebewust wonen

Uitzending zaterdag 1 augustus

Opnieuw aandacht voor energie, nu vooral over energiebewust wonen. In de stad Utrecht zijn inmiddels talloze "warmtescans" gemaakt en bewoners kregen die speciale foto van hun voorgevel in de bus of konden deze ophalen. Rianne Bakker van Energie-U, een vereniging van en voor Utrechtse burgers en bedrijven die zelf hun eigen duurzame energie willen opwekken, licht een en ander toe. Aansluitend bezoekt Margreet van Gils iemand die naar aanleiding daarvan zijn huis eens extra duurzaam heeft gemaakt. Hoe ging dat in zijn werk? Wat kwam er bij kijken?

Meer weten over warmte- en zonnescans in de stad Utrecht en elders? Zie het volgende kader.
Over verduurzaming van uw woning: www.duurzamehuizenroute.nl. Specifieke informatie over Utrechtse ‘energieambassadeurs’ zoals Ad de Regt is te vinden op: www.energie-u.nl/zuinig/energieambassadeurs/.
De website van Hoograven Duurzaam is: http://hoogravenduurzaam.webs.com/.

Verder in het programma een reportage over het project Energy X, voortgekomen uit een energiebesparingswedstrijd van de gemeente Utrecht. In 2013 streden tien studentenhuizen in Utrecht om de eer én een geldprijs door zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. Wat deden de winnende studenten toen precies in hun huis, waarom deden ze eigenlijk mee, en wat is er een jaar later over van hun initiatief en de aanpassingen?

Van het project Manage Your Energy bestaat een facebook-pagina.

Margreet reist door naar Zeist voor het bewonersinitiatief "Wattsnext". Bijna 200 deelnemende gezinnen gebruiken dit samenwerkingsplatform voor verduurzaming van hun woningen. Margreet bezoekt een informatieavond en is nieuwsgierig naar waarom mensen daar op af komen. Ze hoort van de mensen van Wattsnext dat ze de nadruk leggen op: wat kun je zelf doen, hoe kunnen we elkaar helpen, en hoe zorgen we ervoor dat het ook gewoon leuk is om mee te doen?

Wilt u meer weten over het bewonersinitiatief in Zeist, surf dan naar www.wattsnext.nl.
Voor andere energieprojecten van regionale bewonersgroepen zie de informatie bij aflevering 2.

Warmte- en zonnescans in de provincie Utrecht


Meer over warmtescans: www.utrecht.nl/energiepuntwonen en www.energieu.nl.

Informatie over “de Zonatlas” van de gemeente Utrecht vindt u op: www.zonatlas.nl/utrecht/
Andere gemeentes in de regio hebben een lokale variant, in Amersfoort heet hij bijvoorbeeld “de Zonnescan” www.amersfoort.nl/zonnescan.html, en de Provincie Utrecht heeft een provinciebrede “Zonnekaart”, die vindt u op www.provincieutrecht.zonnekaart.nl

Aflevering 6: Vervoer en mobiliteit

Uitzending zaterdag 1 augustus

Margreet van Gils gaat in de laatste aflevering van dit seizoen in de Amersfoortse wijk Soesterkwartier op bezoek bij Yvonne Feuerhahn en Hedwig van der Linde van de projectgroep buurtmobiliteit. De bewoners in de wijk delen eigenlijk van alles, van auto’s tot bakfietsen. Er is onlangs ook een elektrische deelauto ter beschikking gekomen. Hoe ziet dat gemeenschappelijk gebruik er praktisch uit? Wat levert het op? En wat is de ‘drive’ voor de deelnemers?

Uitgebreide informatie over alle duurzame projecten in het Soesterkwartier vindt u op http://duurzaamsoesterkwartier.nl
Over buurtmobiliteit in het algemeen heeft Natuur en Milieufederatie Utrecht veel informatie: www.nmu.nl/mobiliteit.

Ook in deze uitzending aandacht voor het project Spitsvrij. Tussen 2011 en 2014 probeerde het regionale bedrijfsleven samen met de overheid forenzen uit de spits te krijgen in de driehoek Utrecht/Amersfoort/Hilversum. Dat gebeurde door ze een beloning te geven om buiten de drukke spits te gaan rijden. Het resultaat was een beperking van filekilometers en minder CO2-uitstoot. We volgen iemand die blijvend anders is gaan rijden, ook nadat de financiële prikkel is weggevallen.

Het project Spitsvrij is eind februari 2014 afgerond. Informatie over de resultaten vindt u op www.spitsvrij.nl.

Tot slot wordt in deze aflevering de winnaar bekend gemaakt van "De Groene Utrechter", de wedstrijd voor bewonersinitiatieven met duurzame projecten. Margreet verrast de winnaar door samen met een jurylid de prijs persoonlijk uit te komen reiken!

Wilt u meer weten over de wedstrijd en de deelnemers, ga dan naar www.degroeneutrechter.nl.
Dit programma wordt gemaakt door:
Margreet van Gils, Nina Stam, Laura van der Holst, Victorine Lutz, Robbert Bleijs, Harald van de Sanden, Anoushka Voors,
Machteld Smits, Johan van Kempen. Vormgeving: Jaap van der Sman, Wouter de Graaf. Leadermuziek: Florian Wolff.

© 2014 - 2015
Beeldland - RTV Utrecht