logo

Over de stichting

Geschreven op het Scherm is in 2014 opgericht om documentaires en televisieprogramma’s mogelijk te maken over culturele, sociaal-maatschappelijke of historische onderwerpen, die anders niet of slechts heel moeilijk gefinancierd kunnen worden. De stichting benadert voor haar projecten per keer mogelijk geïnteresseerde fondsen, overheden en donateurs om de productie te realiseren. Regisseurs, producers, technisch personeel en faciliteiten worden eveneens per project aangezocht. De stichting kan ook publicaties in drukvorm laten verschijnen.

De stichting is een initiatief van Johan van Kempen, directeur van Beeldland. Dit bedrijf produceert sinds 2001 televisieprogramma’s en audiovisuele producties. In eigen beheer, of voor uiteenlopende opdrachtgevers zoals RTV Utrecht, Omroep Gelderland, Omroep Brabant, Kamer van Koophandel, Hogeschool Utrecht en de Rabobank. Zie hiervoor www.beeldland.nl.

Bestuur

Het bestuur wordt gevormd door voorzitter Engel Koolhaas, penningmeester Jan-Willem ter Avest en secretaris Johan van Kempen. De stichting ontwikkelt de projecten en huurt voor de concrete audiovisuele productie Beeldland of een andere producent in. De stichting heeft geen winstoogmerk; al het beschikbare budget komt ten goede aan het stichtingsdoel.

Projecten in ontwikkeling

De stichting besteedt veel energie aan het ontwikkelen van audiovisuele producties en het helpen van filmmakers bij het realiseren van hun documentaires, door bij fondsen en overheden donaties of subsidies aan te vragen. Er zijn tot nu toe twee grote documentaires door de stichting zelf geproduceerd. Beide zijn uitgezonden door RTV Utrecht.

“Het begint bij de bodem. Een jaar op de historische moestuin Vollenhoven.” - 2023
Een documentaire van Johan van Kempen, waarvoor hij met een cameraploeg vier seizoenen lang het leven op deze historische moestuin van Landgoed Vollenhoven in de Bilt volgde. Onder leiding van twee jonge tuinders die samenwerken met groep vrijwilligers en stagiaires maakt de tuin een grote ontwikkeling door. Op deze moestuin bevinden zich ook Rijksmonumenten zoals de historische muur, enkele kassen en koude bakken. De film is gefinancierd door de provincie Utrecht, het Prins Bernhard Cultuurfonds (specifiek het Welckerfonds en het Themafonds Kastelen en historische Buitenplaatsen), het K.F. Heinfonds en de Ridderschap van Utrecht.

“Venezia. La famiglia De Lorenzo, 3 generaties ijsmakers.” - 2021
Deze film van Monique Lesterhuis vertelt het verhaal van een bijzondere Utrechtse ondernemersfamilie met Italiaanse roots, met meerdere ijswinkels in de Utrechtse binnenstad. De film is tot stand gekomen dankzij financiële steun van de gemeente Utrecht, K.F. Hein Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Carel Nengermanfonds, Fentener van Vlissingenfonds, Kees Eijrond fonds, Provinciaal Utrechts Genootschap en de Van Baaren stichting.

Contactgegevens

Van Zijldreef 32
3981 GX Bunnik
T 06 5199 5971
E-mail geschrevenophetscherm@gmail.com
KvK nummer 61681822
BTW nummer 854443873BO1
Triodosbank NL05TRIO 0198005563

Website

Deze webpagina is een gastaccount op beeldweb.nl. De stichting concentreert zich op het ontwikkelen van een aantal projecten. Daarna wordt geïnvesteerd in de website www.geschrevenophetscherm.nl en in zichtbaarheid via sociale media.